1. Tietokeskus
  2. Hallinnointi
  3. Käyttäjien hallinta ja kutsuminen

Käyttäjäroolit ja -oikeudet

Orchidean käyttäjällä on rooli sekä työtilan että kanavan, haasteen ja työpajan tasolla.

Kun uusi Orchidea-käyttäjä luodaan, hän saa automaattisesti työtilasoisen käyttäjä-roolin. Jos käyttäjän on hallittava sovellustason asetuksia, olemassa olevat työtilan omistajat ja järjestelmänvalvojat voivat päivittää käyttäjän työtilan omistaja tai järjestelmänvalvoja tasolle.

Kun työtilan käyttäjä luo kanavan, haasteen tai työpajan, hänestä tulee automaattisesti sen omistaja. Jos omistaja haluaa kutsua lisää käyttäjiä auttamaan prosessin hallinnassa, hän voi lisätä muita käyttäjiä jäseniksi ja päivittää heidät kyseisen kanavan, haasteen tai työpajan päälliköiksi tai omistajiksi.

Jos kanava, haaste tai työpaja on avoinna, kaikilla työtilan käyttäjillä on pääsy siihen, joten heitä ei tarvitse lisätä jäseniksi. Jos kanava, haaste tai työpaja luodaan yksityisenä, ainoa käyttäjä, jolla on aluksi pääsy siihen, on sen luoja, josta tulee automaattisesti sen omistaja.

Esimerkki 1

Työtilan asetusten Oikeudet -kohdassa on määritelty, että vain työtilan järjestelmänvalvojat ja omistajat voivat luoda kanavia, haasteita ja työpajoja. Työtilan omistaja luo uuden avoimen haasteen ja lisää käyttäjän sen jäseneksi. Sitten hän päivittää tämän käyttäjän haasteen omistajaksi, jotta hän voi hallita haasteprosessia. Haaste on avoin, joten kaikilla työtilan käyttäjillä on automaattisesti pääsy siihen.

Esimerkki 2

Työtilan asetusten Oikeudet -kohdassa on määritelty, että työtilan kaikki käyttäjät voivat luoda kanavia, haasteita ja työpajoja. Työtilan käyttäjä luo uuden avoimen työpajan, ja hänestä tulee automaattisesti työpajan omistaja. Sitten omistaja lisää toisen käyttäjän työpajan jäseneksi ja päivittää hänet työpajan päälliköksi, jotta tämä käyttäjä voi olla mukana fasilitoimassa työpajaa. Työpajat ovat avoimia, joten kaikilla työtilan käyttäjillä on automaattisesti pääsy niihin.

Esimerkki 3

Työtilan asetusten Oikeudet -kohdassa on määritelty, että työtilan kaikki käyttäjät voivat luoda kanavia, haasteita ja työpajoja. Työtilan käyttäjä luo uuden yksityisen kanavan, ja hänestä tulee automaattisesti kanavan omistaja. Koska kanava on yksityinen, kanavan omistajan on lisättävä kanavaan jäseniä, jotta he pääsevät osallistumaan kanavan toimintaan.

Työtilatasoiset käyttäjäroolit

📌Vieras rooli kuuluu Orchidea Professional ja Enterprise versioihin

Omistaja

Korkein työtilatasoinen rooli, joka voi hallita kaikkia työtilatason asetuksia. Hänellä on samat oikeudet kuin kanavien, haasteiden ja työpajojen omistajilla kaikissa avoimissa kanavissa, haasteissa ja työpajoissa.

Työtilan omistajalla ei ole pääsyä yksityisiin kanaviin, haasteisiin ja työpajoihin, ellei häntä ole lisätty niiden jäseneksi. Työtilan omistajat näkevät kuitenkin kaikkien yksityisten kanavien, haasteiden ja työpajojen nimen ja luoneen käyttäjän kanavien, haasteiden ja työpajojen Piilotettu yksityinen -välilehdellä.

Työtilan omistajan voi poistaa tai alentaa alempaan rooliin vain toinen työtilan omistaja.

Järjestelmänvalvoja

Työtilan järjestelmänvalvojalla on pääsääntöisesti samat oikeudet kuin työtilan omistajalla seuraavin poikkeuksin. Työtilan ylläpitäjä

• ei voi poistaa, estää kirjautumista tai muuttaa työtilan omistajan roolia
  • ei näe yksityisten kanavien, haasteiden ja työpajojen luetteloa kanavien, haasteiden ja työpajojen Piilotettu yksityinen -välilehdellä

Käyttäjä

Käyttäjä on työtilan rooli, jonka uudet sisäiset käyttäjät oletusarvoisesti saavat. Käyttäjät pystyvät
  • osallistumaan kaikkiin avoimiin kanaviin, haasteisiin ja työpajoihin
  • osallistamaan kaikkiin yksityisiin kanaviin, haasteisiin ja työpajoihin, joiden jäseneksi hänet on lisätty
  • luoda uusia ehdotuksia (voidaan estää kanavien ja haasteiden asetuksissa)
  • kommentoida ehdotuksia sekä reagoida niihin
  • suorittamaan kanavien ja haasteiden päälliköiden ja omistajien antamia tehtäviä
  • luomaan uusia kanavia, haasteita ja työpajoja, jos työtilan asetusten Oikeudet kohdan asetukset sallivat sen

Työtilan ylläpitäjät ja omistajat voivat päivittää käyttäjiä korkeampiin työtilan rooleihin työtilan Käyttäjien hallinnassa.

Vieras

Vieraan rooli on suunniteltu ensisijaisesti ulkopuoliselle yhteistyökumppaneille, joilla ei pitäisi olla pääsyä työtilan kaikkiin avoimiin kanaviin, haasteisiin ja työpajoihin. Vieraalla on pääsy vain niihin kanaviin, haasteisiin tai työpajoihin, joihin kanavan, haasteen tai työpajan päällikkö tai omistaja on hänet kutsunut.

Vieraiden kutsuminen ei ole sallittua oletusarvoisesti työtilassa. Työtilan omistaja tai järjestelmänvalvoja voi sallia vieraiden kutsumisen työtilan Tiimin kutsuminen -kohdan asetuksissa.

Vieraan oletusrooli kanavassa, haasteessa tai työpajassa on jäsen, mutta kanavan päällikkö tai omistaja voivat päivittää vieraan myös päällikön tai omistajan rooliin. Ulkopuolinen konsultti, jonka kanavarooli on päivitetty kanavapäälliköksi tai omistajaksi, voi esimerkiksi fasilitoida haasteita tai työpajoja organisaation Orchideassa.

Kanavan, haasteen ja työpajan roolit

Kanavan omistaja

Rooli, jonka käyttäjä saa automaattisesti, kun hän luo kanavan, haasteen tai työpajan. Omistajalla on seuraavat oikeudet kanavassaan, haasteessaan tai työpajassaan:

• lisätä käyttäjiä kanavan, haasteen tai työpajan jäseniksi
  • päivittää kanavan, haasteen tai työpajan jäsenen roolin päälliköksi tai omistajaksi
  • kanavan, haasteen ja työpajan prosessin ja asetusten hallinta
  • lähettää tehtäviä käyttäjille

Kanavapäällikkö

Kanavapäälliköllä on samat oikeudet kuin kanavan omistajalla, paitsi että kanavan, haasteen tai työpajan päällikkö ei voi poistaa omistajan jäsenyyttä kanavassa tai muuttaa omistajan roolia kanavassa, haasteessa tai työpajassa.

Jäsen

Jäsen on oletusrooli, jonka käyttäjä saa, kun hänet lisätään kanavan, haasteen tai työpajan jäseneksi. Jäsen voi osallistua kanavan toimintaan kirjaamalla ehdotuksia sekä reagoimalla että kommentoimalla niitä. Jäsenet voivat myös suorittaa tehtäviä, jotka kanavapäälliköt ja -omistajat ovat lähettäneet heille.