Työpajan vetäminen

Tässä artikkelissa käymme läpi, miten vetää työpaja. Vaiheet riippuvat valitsemastasi työpajan mallista.

1. Työpajan luominen

Ennen työpajan aloittamista pitää luoda työpaja.

💡Lue täältä, miten luoda työpaja: Työpajan luominen

2. Anna osallistujille briiffi työpajasta

Avaa osallistujille suullisesti työpajan pääkysymys ja tavoite. Osallistujat voivat myös mahdollisesti kysyä kysymyksiä.

💡Työpajaan ensimmäistä kertaa osallistuvat voivat tutustua työpajan ohjeisiin: Työpajan osallistujan ohjeet

3. Aloita työpaja

Voit aloittaa työpajan painamalla Aloita vaihe Info -vaiheen vihreän taustan oikesta alakulmasta.

4. Ideointi vaihe

Työpajan ensimmäisen vaiheen tavoitteena on saada osallistujat kirjaamaan mahdollisimman paljon ideoita, jotka toimivat lähtökohtina myöhemmin tuotettaviin pidemmälle pohdittuihin ehdotuksiin. Voit kertoa osallistujille ideoinnin perusperiaatteet:

• Ei itsekritiikkiä, ”Ei”- ja ”Mutta” -sana ovat kadonneet sanavarastosta. Kaikki ideat ovat tarpeellisia, joten älä jätä kirjaamatta mielestäsi huonoja ideoita.
  • Kirjatkaa paljon ideoita, ideoinnissa määrä tuottaa laatua, eli ensin tulevat tutut ideat -> pinnistely -> ajatukset uusille urille -> uusia ideoita
  • Tuottakaa tietoisesti hassuja, poikkeavia ja radikaaleja ideoita siemeniksi uusille ajatuksille.
  • Hyödyntäkää muiden kirjaamia ideoita virikkeinä ajattelulle.

Kun Ideointi vaihe on loppunut voit siirtyä seuraavaan vaiheeseen painamalla Päätä vaihe ja aloita seuraava -painiketta.

💡Halutessasi voit lisätä vaiheisiin lisää aikaa tai muuttaa reaktioiden määrää työskentelyn aikana. Lue täältä työpajan muuttamisesta: Työpajan luominen

⚠️ Ajan loppuminen ei päätä vaihetta automaattisesti. Vaihe päättyy ja seuraava alkaa painamalla ”Päätä vaihe ja aloita seuraava” -painiketta. Kerro ääneen mitä olet tekemässä.

5. Ideoiden valinta

Ideoiden valinta vaiheen tavoitteena on saada osallistujat valitsemaan heistä parhaat ideat. Osallistujien valinnoista muodostuu ideoille suosittuisuusjärjestys seuraavaan vaiheeseen. Näin onnistut Ideoiden valinta vaiheessa:

• Muuta asetusta montako ideaa jokainen osallistuja voi valita. Hyvä suhde on 1:5, eli esim. 50 tuotetusta ideasta voi valita 10. Ohjeista osallistujia valitsemaan klikkaamalla omasta mielestään parhaat ideat. Voit muuttaa maksimivalintamäärä menemällä vaiheasetuksiin painamalla vaihe painikkeen oikeasta yläkulmasta.
  • Kerro, että valintojen perusteella seuraavassa vaiheessa paljastuu ideoiden kannatusjärjestys
  • Kannatusjärjestys nostaa esille ne ideat, joissa osallistujat näkevät yhdessä eniten potentiaalia. Tämä auttaa osallistujia näkemään, mistä omista ideoista kannattaisi rakentaa seuraavassa vaiheessa varsinainen ehdotus.
  • Seuraa osallistujien valintojen määrää tältä sivulta ja anna tarvittaessa lisää aikaa tai päätä vaihe aiemmin, jos osallistujat ovat valmiita.
  • Lopuksi paina ”Päätä vaihe ja aloita seuraava” -painiketta, jolloin osallistujien on mahdollista siirtyä seuraavaan vaiheeseen. Kerro ääneen mitä olet tekemässä.

6. Ideoiden ryhmittely

Jaetussa ideoiden ryhmittelyssä osallistujat voivat luoda ryhmiä ja raahata ja pudottaa ideoita niiden välillä. Osallistujat näkevät reaaliajassa, mihin muut ovat siirtämässä ideoita.

1. Aloita omien ryhmien luominen napsauttamalla + Uusi ryhmä.

image-png-Sep-06-2023-09-41-46-1215-AM

2. Napsauttamalla ryhmän oikeassa yläkulmassa olevaa kolmen pisteen kuvaketta löydät vaihtoehdot ryhmän muokkaamiseen tai poistamiseen. Napsauttamalla Muokkaa voit muuttaa ryhmän nimeä ja taustaväriä.

Click on New group…

3. Voit siirrellä ideoita ryhmien välillä raahaamalla ja pudottamalla ideat toiseen ryhmään. Osallistujat näkevät ideoiden liikkuvan ryhmien välillä reaaliajassa. Klikkaamalla Näytä kaikki näet myös ideat, joita ei ole vielä ryhmitelty, ja voit halutessasi vetää ne ryhmiin tai luoda uusia ryhmiä.

You can add, edit or remove groups the AI made from ---. You can also drag and drop ideas between the groups. By clicking show all, you'll see also the ideas that haven't been grouped yet, and you can drag them into groups if you want.

7. Ehdotusten kirjaus

Ehdotusten kirjauksen tavoitteena on tuottaa pidemmälle pohdittuja ehdotuksia hyödyntäen eniten kannatettuja ideoita.

• Ohjeista jokaista kirjaamaan ehdotus jostain hänen omasta paljon kannatetusta ideastaan. Pyydä syventämään ja jalostamaan sitä. Apuna voi käyttää myös muiden ideoiden ajatuksia.
  • Jos otit tekoälyn mukaan työpajaan ja sinulla on AI krediittejä, voit raajata ideat AI:lle, joka muodostaa ehdotuksia.
  • Jos haluat saada useampia pohdittuja ehdotuksia jokaiselta, ohjeista heitä kirjaamaan niitä myös muista kannatetuista ideoista (muiden kirjaamista tai omista).
  • Muuta oletusaikaa, jos haluat useampia ehdotuksia, Kaksi syntyy 10 minuutissa, mutta lisää 4-5 min aina jokaista uutta pyytämääsi ehdotusta kohden. Aikaa voit lisätä painamalla ajastimen vieressä + ja - painikkeita.
  • Tarkista kirjauslomakkeen tekstikentät ja muotoile tarvittaessa kenttien ohjeita. Lisää halutessasi uusia tekstikenttiä ohjeineen. Pääset muokkaamaan kirjauslomaketta painamalla Muokkaa lomaketta oikeasta laidasta.
  • Päätä ehdotusten kirjaus -vaihe Päätä vaihe ja aloita seuraava -painikkeesta. Kerro ääneen mitä olet tekemässä.

8. Äänestys

Äänestys vaiheen tavoitteena on nostaa osallistujien peukkukannatuksilla esiin kaikkein potentiaalisimmat ehdotukset ja jalostaa niitä kaikkien osallistujien näkemyksillä.

• Pyydä osallistujia lukemaan ehdotukset läpi ja antamaan peukkunsa parhaille ehdotuksille
  • Muuta tarvittaessa peukkujen maksimimäärä. Hyvä määrä peukkuja on noin 20 -30 % ehdotusten määrästä.
  • Muuta tarvittaessa vaiheen kestoa, voit myös muuttaa sitä työskentelyn aikana.
  • Päätä äänestys -vaihe Päätä vaihe ja aloita seuraava -painikkeesta. Kerro ääneen mitä olet tekemässä.

9. Kehittäminen

Kehittäminen vaiheen tavoitteena on jalostaa kaikkein potentiaalisimpia ehdotuksia kaikkien osallistujien näkemyksillä.

• Samalla kuin siirryit vaiheeseen, järjestettiin vasemman laidan ehdotuslista niin, että eniten kannatusta saaneet ehdotukset ovat listassa ylimpänä
  • Pyydä osallistujia kirjaamaan kehityskommenttejaan niille ehdotuksille, jotka ovat saaneet eniten peukkuja.
  • Luo kehityskommentteja tekoälyn avulla. Voit napsauttaa Kehitä tekoälyn avulla, jolloin tekoäly luo kommentin, jota voit muokata ja julkaista ehdotukseen.
  • Click on Develop further with AI
  • Päätä sessio Päätä vaihe -painikkeesta.

10. Työpajan tulokset

Kun työpaja on loppunut voit halutessasi viedä aikaansaadut ehdotukset Word -tiedostoksi tai siirtää ne toiseen työpajaan, haasteeseen tai kanavalle.

Näin viet ehdotukset Word -muotoon:

1. Mene työpajan viimeiseen vaiheeseen eli Tulos -välilehdelle.
  2. Paina oikeasta yläkulmasta päästäksesi työpajan ehdotusten listanäkymään.
  3. Klikkaa kaikkia ehdotuksia, jotka haluat siirtää Word -tiedostoon.
  4. Paina .

Työpajan loppuvaihe

Näin siirrät ehdotukset toiselle kanavalle

Voit siirtää ehdotuksia yksitellen toisille kanaville, työpajoihin tai haasteisiin. Toimi näin siirtääksesi ehdotuksia:

1. Mene työpajan viimeiseen vaiheeseen eli Tulos -välilehdelle.
  2. Paina ehdotusta, jonka haluat siirtää toiselle kanavalle.
  3. Klikkaa 3 pistettä (kolme) asetukset ehdotuksen yläkulmasta.
  4. Avautuvasta valikosta valitse Siirrä.
  5. Valitse kanava/työpaja/haaste, jolle haluat siirtää ehdotuksen klikkaamalla sitä.
  6. Paina Kyllä vahvistaaksesi siirto. Sen jälkeen ehdotus poistuu työpajasta.

toisellekanavallesiirtäminenTYÖPAJA

Näin voit analysoida työpajan tuloksia sanapilven avulla:

1. Mene työpajan viimeiseen vaiheeseen eli Tulos -välilehdelle.
  2. Klikkaa pilvi -kuvakkeesta oikeassa ylänurkassa.
  3. Ehdotuksissa useimmin käytetyt sanat näkyvät sanapilvenä. Klikkaamalla sanaa näet, mitkä ideat kuuluvat kyseiseen kategoriaan.

💡 Kun ehdotukset ovat siirretty muille kanaville tai Word -muotoon voit arkistoida työpajan. Näin arkistoit työpajan: Työpajan arkistoiminen